Cetățenii și Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Pentru a oferi sprijin cetățenilor români care doresc să aibă acces la tot ce înseamnă organizare fiscală și financiară din România, Ministerul Finanțelor Publice a elaborat câteva registre importante:

– Registrul taxelor din România, fiscale sau nefiscale, unde sunt menționate toate taxele publice, conform legislației din România;

– Registrul fiscal al contribuțiilor sociale, unde sunt menționate contribuțiile la fondul asigurărilor sociale, de sănătate, de șomaj, în caz de accidente, accizele şi multe altele.

-Registrului taxelor şi tarifelor nefiscale ce conține toate taxele și tarifele atribuite instituțiilor din cadrul administrației centrale, stabilite conform legislației în vigoare.

Relația dintre cetățeni și administrația financiară

În fiecare din aceste registre veți găsi informații relevante cu privire la numele acestor taxe, care este instituția publică care le-a introdus, cuantumul sau procentul taxei și cine este obligat să le achite statului. În aceste registre tabelare veți putea afla informații relevante legate de temeiul legal al taxei sau impozitului pe baza căruia se aplică, termenele, tipurile de plată și cine le poate încasa, dar și excepțiile instituite de lege.

Cei mai mulți dintre cetățeni aleg să-și plătească taxele, impozitele și orice altă contribuție folosind serviciile oricărei bănci dorite de acesta unde are cont deschis. Acesta v-a completa un formular specific, pe care trebuie să-l prezinte utilizând aplicația specifică pusă la dispoziție de instituția responsabilă a statului român. Folosind aplicațiile on line de plată puteți avea acces și la anumite taxe și impozite care pot fi plătite în mediul virtual, doar cu ajutorul unui card bancar.

Dacă nu aveți posibilitatea de a plăti cu ajutorul unui card bancar în mediul on line, puteți ajunge la sediul instituției administrative financiare din municipiul în care locuiți pentru a achita numerar datoria dumneavoastră publică. Vă recomandăm să consultați înainte departamentul de comunicare publică a acestora pentru a afla detalii importante, precum strada unde se află şi orarul de funcționare al unității fiscale unde trebuie să faceți plata.

Sucursalele județele ale Administrației Financiare acordă cetățenilor toate informațiile necesare, fie la telefon, fie prin îndrumare pe site-ul propriu pentru descărcarea și completarea formularelor privind plata taxelor și a contribuțiilor cuprinse în cele trei registre. De asemenea, prin sistemul e-guvernare puteți găsi alte formulare ce vă pot fi utile în relația cu aceasta.