Finanțele și pariurile sportive online

Când ne gândim la taxe și impozite la stat, apar în fața ochilor noștri ANAF și plăți imense fără motiv. Acest articol are scopul de a aduce în discuție un subiect de interes și anume impozitele la pariurile sportive online atunci când operatorii de pariuri sunt ținuți sub lupă de către ANAF.

Cum se administrează taxele și impozitele la pariurile sportive online

În țara noastră, rolul de a conduce finanțele este îndeplinit de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), de Curtea de Conturi și de alte organe de specialitate. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), deși își desfășura activitatea în cadrul MFP, a devenit o instituție cu personalitate juridică proprie, asigurând resursele necesarecheltuielilor publice, administrând, într-un mod eficient, colectarea taxelor și impozitelor, dar și a altor contribuții și sume datorate bugetului de stat.

Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 18 din 2018, ANAF relaxează regulile, stricte până în martie 2018, pentru pariurile sportive online. ANAF introduce impozitarea la sursă. Pariorii spun adio birocrației, fără declarații și drumuri la ANAF. De exemplu, Unibet, prin platforma destinată pariurilor sportive și UnibetTV Ro prin transmisiunile live, plătește impozitele în numele jucătorilor către autoritatea fiscală. Pariorii online nu mai declară impozitul pentru fiecare retragere și astfel, organizatorii de jocuri online rețin și virează suma impozitată fiecărui venit înregistrat.

De la data de 1 ianuarie 2019, o taxă de 2% pe depuneri le-a fost impusă operatorilor de pariuri online. Acum casele de pariuri online trebuie să suporte această taxă. Cât despre impozitele pe sumele câștigate, ele se aplică acum pentru fiecare retragere și nu pentru fiecare câștig. Astfel, pariorii plătesc impozit pe profit, nu pe suma pe care o rulează. În plus, o taxă suplimentară le poate fi impusă pariorilor dacă nu depun bani prin Skrill sau card pentru a evita problema unei taxe adiționale. Pentru a aprofunda acest subiect, orice persoană poate intra în detaliile jocului măcar din curiozitate.